Roomba's diagnose TESTSTAND voor Roomba 2 modellen
De Roomba bevat een diagnose programma waarmee u zelf kunt kijken wat er evenueel niet goed functioneert. Vaak zult u dan zelf het probleem zien en de Roomba op de juiste plek schoon kunnen maken.
Let op!
Tijdens deze test zijn alle beveiligingen van de Roomba uitgeschakeld. Zorg dat er geen touwtjes, kettingen of andere loshangende dingen in de buurt zijn tijdens testen. 
Kijk ook uit met uw handen als de wielen of borstels gaan draaien. Deze test is geheel op uw eigen risico, Cyberhuis neemt geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die hieruit ontstaat.


Roomba 2 (Green, SE en de US Discovery versies ) test:
Voorbereiding:
1) Haal de Roomba van zijn lader of haal de stekker van de lader er uit.
2) Zoek een plek waar de Roomba korte stukjes kan rijden
3) Druk nu op SPOT en CLEAN tegelijk en druk op (P) power. De Roomba piept nu 6 keer van laag naar hoog, dan in 5 keer van hoog naar laag. U kunt de knoppen nu los laten. De lampjes flitsen nu om de beurt van SPOT naar CLEAN, MAX, Acculampje, Status lampje en dirt detect.
4) Als u nu op de power knop duwt gaat hij direct uit, ook tijdens de rest van de test
5) Iedere keer als u op 
CLEAN drukt gaat de test een stapje verder, bij iedere test zal de Roomba een aantal keren piepen, iedere keer 1 piep meer.
6) Als u op 
SPOT drukt gaat de test weer een stapje terug.

Tijdens een test geeft het blauwe Dirt Detect lampje het testnummer aan dmv. knipperen.

Druk op CLEAN
Test 1 : Bumper sensoren (1 x piep, blauwe led flitst 1x om de 3 seconden)
 
De bumper sensoren werken door middel van een lichtsluis. Als hier stof tussen komt denkt de Roomba dat de bumper is ingedrukt, ook al is dat niet het geval.
De power led is aan en de bauwe led flitst 1 keer in de 3 seconden. Druk nu links en rechts op de bumper en SPOT en CLEAN lampjes moeten dan aangaan als de bumper aan die kant is ingedrukt.
Als u in het midden van de bumper drukt gaan ze beide aan.

Druk op CLEAN
Test 2 : Buitenste diepte sensoren (2 x piep, blauwe led flitst 2x in 3 seconden) 
De 4 diepte sensoren zitten voor onder in de bumper. Deze werken dmv. licht wat door de grond weerkaatst wordt.
Als u nu de Roomba omhoog houdt gaan de SPOT en CLEAN lampjes aan. U kunt nu de twee buitenste sensoren testen dmv. uw hand enkele centimeters onder de linker en rechter kanten van de bumper te bewegen. De lampjes gaan uit als er geen afgrond is (dus vloer of hand ervoor).
Probleem: Sensor werkt niet. 
Bij twijfel kunt u mbv. een digitale camera kijken of de infrarood lampjes nog werken. Een digitale camera is namelijk gevoelig voor infrarood licht wat voor ons oog onzichtbaar is. Leg de Roomba ondersteboven en kijk met een digitale camera of er twee lampjes branden links en rechts in de bumper. Als u de twee lampjes ziet kan er nog iets met de ontvangende sensoren mis zijn. Hiervoor kunt u een Virtuele muur als infrarood zender gebruiken. De SPOT en CLEAN lampjes gaan flikkeren als de virtuele muur bij de sensor wordt gehouden.

Druk op CLEAN
Test 3 : Binnenste diepte sensoren (3 x piep, blauwe led flitst 3x in 3 seconden) 
Als u nu de Roomba omhoog houdt gaan de SPOT en CLEAN lampjes weer aan. U kunt nu de twee binnenste sensoren testen dmv. uw hand enkele centimeters onder de linker en rechter kant naast het midden van de bumper te bewegen.
Probleem: Zie vorige punt voor de camera en virtuele muur test.

Druk op CLEAN
Test 4a : Wiel schakelaars (4 x piep, blauwe led flitst 4x in 3 seconden) 
Als alle drie de wielen ingedrukt zijn (op de vloer staan) moet het SPOT lampje uit zijn. Zodra 1 van de drie wielen niet niet is ingedrukt zal SPOT gaan branden.
Test 4b : Muur sensor 
De muursensor zit in de zijkant van de bumper aan de kant van het zijborsteltje. Als u een boek of papiertje aan de zijkant bij de sensor houdt gaat het CLEAN lampje aan.
Probleem: CLEAN gaan nooit aan.
Ook de muursensor werkt met infrarood licht en kan dmv. een digitale camera bekeken worden. Om de ontvangst te testen kunt u de virtuele muur gebruiken als infrarood zender.

Druk op CLEAN
Test 5 : Motoren test (1 x piep, blauwe led gaat 1x aan in 3 seconden) 
Alle motoren worden getest, u kunt met SPOT niet meer terug naar test 4. Als u verder gaat binnen test 5 kunt u wel met SPOT terug, echter niet meer terug naar 4.
Druk op CLEAN
SPOT en CLEAN lampjes zijn groen, MAX is uit, Power is rood, Status is groen en Dirt detect is 1x lang aan en 1x kort aan per 4 seconden.
Roomba staat nu klaar voor een reeks van 8 sub-testen:
Let op de Roomba gaat nu rijden!
Druk op CLEAN
Test 5a: Als de roomba op de vloer staat zal hij met de klok mee rond draaien. Het linker wiel draait, rechts staat stil. 
Druk op CLEAN
Test 5b: Als de roomba op de vloer staat zal hij tegen de klok in rond draaien. Het rechter wiel draait, links staat stil. 
Druk op CLEAN
Test 5c: Als de roomba op de vloer staat zal hij achteruit gaan rijden. De lampjes SPOT (linker wiel) en CLEAN (rechter wiel) gaan knipperen. Beide moeten ongeveer in hetzelfde tempo knipperen, anders is er waarschijnlijk stof of vuil bij de wielsensoren gekomen.
Druk op CLEAN
Test pauze om de roomba weer op te pakken
Druk op CLEAN
Test 5d: Voorste wiel rotatie test (Blauwe lampje knippert 2x per 4 seconden)
Als u nu met de hand het voorste wieltje ronddraait zal het SPOT lampje aan en uit gaan. Ongeveer 3/4 van een rondje zal SPOT uit zijn, de rest van de tijd is hij aan.
Druk op CLEAN
Test 5e: Hoofd borstels test (Blauwe lampje 2x lang 1x kort per 4 seconden)
Beide hoofdborstel moeten nu gaan draaien en blijven draaien als u voorzichtig met een vlakke hand tegen de borstels drukt alsof de Roomba op de vloer staat.
Druk op CLEAN
Test 5f: Vooruit rijden met borstels aan (Blauwe lampje 2x lang 2x kort per 4 seconden)
Als u Roomba op de vloer zet gaat hij vooruit rijden met beide hoofdborstel aan.
Druk op CLEAN
Test 5g: Stofzuiger test (Blauwe lampje 2x lang 3x kort per 4 seconden)
De stofzuigmotor in het vuilbakje moet aan gaan. Aan de achterkant voelt u het waaien. Als de motor niet aan gaat kunnen de contacten vuil zijn. De contacten zitten aan de rechter kant van het vuilbakje.
Druk op CLEAN
Test 5g: Zijborstel test (Blauwe lampje 2x lang 4x kort per 4 seconden)
Het zijborsteltje moet nu gaan draaien. Als dit niet snel en soepel gaat zitten er waarschijnlijk haren om de as gedraaid. Met een kleine kruiskop schroevendraaier kunt u de borstel loshalen en de as schoon maken.

Met de power knop kunt u nu de teststand verlaten. 
www.irobotstore.nl