Roomba's diagnose TESTSTAND voor Roomba 1 modellen
De Roomba bevat een diagnose programma waarmee u zelf kunt kijken wat er evenueel niet goed functioneert. Vaak zult u dan zelf het probleem zien en de Roomba op de juiste plek schoon kunnen maken.
Let op!
Tijdens deze test zijn alle beveiligingen van de Roomba uitgeschakeld. Zorg dat er geen touwtjes, kettingen of andere loshangende dingen in de buurt zijn tijdens testen. 
Kijk ook uit met uw handen als de wielen of borstels gaan draaien. Deze test is geheel op uw eigen risico, Cyberhuis neemt geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die hieruit ontstaat.


 Originele Roomba's (Silver, Pro en de Pro Elite)
U bereikt deze testfunctie door tegelijkertijd de knoppen S, M, en L ingedrukt te houden tijdens het aanzetten van uw Roomba. Als u dit enkele seconden volhoudt, gaat de laad-indicator van kleur wisselen. Het testprogramma start wanneer u op de L toets drukt (met de S toets gaat u elke keer weer een functie terug).

Na de 1e keer op L drukken: rood batterij lampje en 1 piep, u kunt de bumper en zijsensor testen, de S, M, en L lampjes zullen aangeven of de sensor goed werkt. S: linkerzijde, L: Rechterzijde, M: Infrarood zijsensor (hou een boek aan de zijkant om te testen)

2e keer op L drukken geeft 2 keer een piep, en nu geven de S en M lampjes de dieptesensoren aan de kant van de zijborstel weer.

3e keer op L drukken geeft 3 keer een piep, en nu geven de S en M lampjes de dieptesensoren aan andere kant weer.

4e keer L geeft 4 keer een piep, en nu geeft het M lampje de stand van de wielsensoren weer. Als er 1 wiel los is van de grond moet het lampje aangaan. Bovendien kan nu de Virtuele muur getest worden met het S lampje.

5e keer L geeft 5 piepjes en Roomba gaat vooruit rijden. Let op, hij gaat gewoon door!

6e keer L geeft 6 piepjes en Roomba gaat achteruit rijden. Let op, hij gaat gewoon door! De S en L lampjes gaan nu knipperen, als ze niet beide hetzelfde patroon knipperen is een sensor in een wiel vuil (of beide).

7e keer L, 7 piepjes, en de hoofdborstels en stofzuiger gaan draaien.

8e keer L, 8 piepjes, en de zijborstel gaat draaien.

Met de S knop kunt u in omgekeerde volgorde weer terug.

DANSEN (alleen de originele standaard Roomba):
Op een Amerikaanse site vonden we een manier om uw zilveren Roomba in de kamer te laten dansen. Deze mode is er waarschijnlijk ingezet als geintje van de fabrikant.
Wij hebben dat natuurlijk meteen uitgeprobeerd en de robot danste door de kamer en er kwam muziek en licht uit. 
U bereikt deze functie door tegelijkertijd de knoppen S, M, en L ingedrukt houden tijdens het aanzetten van uw standaard Roomba. Als u dit enkele seconden volhoudt, gaat de laad-indicator van kleur wisselen. 
Dan moet u direct de bumper van uw Roomba links en rechts afwisselend indrukken en uw Roomba gaat muziek maken. Door de bumper te bedienen kunt u de tonen veranderen. Wanneer u de stofzuiger optilt, gaat hij uit zichzelf een deuntje spelen, als de Roomba op de grond staat en u de M-knop tweemaal indrukt, zal hij gaan dansen. Helaas is het ons nog niet gelukt om een Pro of Pro Elite te laten dansen, daar was misschien geen ruimte meer voor in zijn geheugen. 
De teststand is wel bij beide modellen mogelijk.